# # # #

Tłuszcze

W diecie człowieka, tłuszcze, spełniają wiele ważnych ról. Najważniejszą jest dostarczanie energii. Z tłuszczy pochodzi jej od 20 do 35 %. Nadmierne spożywanie jednak, tak samo jak w przypadku węglowodanów prowadzić może do wielu chorób, takich jak nadwaga czy choroby układu krążenia. Tłuszcze dzielimy na nasycone i nienasycone, na tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Dzienne zapotrzebowanie na tłuszcze wynosi około 60g.

Tłuszcze nasycone

Podnoszą poziom cholesterolu we krwi, a także mogą prowadzić do miażdżycy tętnic. Pochodzą one z czerwonego mięsa, kiełbas, jajek, masła, śmietany, znaleźć je można również w słodyczach.

Tłuszcze nienasycone

Obniżają poziom cholesterolu, co sprzyja mniejszym występowania chorób naczyniowych. Znaleźć je możemy w rybach, olejach roślinnych, owocach czy warzywach.