# # # #

Węglowodany

To inaczej cukry, które, są podstawowym źródłem energii. Węglowodany są nam niezbędne do życia, jednakże ich nadmiar prowadzić może do nadwagi oraz różnego rodzaju zaburzeń. Wyróżniamy węglowodany proste i złożone. Podział wynika z szybkości z jaką są one wpierw trawione a później zamieniane w cukier absorbowany przez ciało. Jedzenie zbyt dużej ilości węglowodanów może powodować tycie, gdyż ich nadmiar jest łatwo zamieniany na tłuszcz, który z kolei jest składowany w komórkach tłuszczowych np.: na brzuchu.

Węglowodany proste

Można je znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało. Można je także znaleźć w ciastkach, ciastach i innych słodkich substancjach. Innymi przykładami są biały chleb, biały ryż i makaron.

Węglowodany złożone

Są trawione znacznie dłużej przez nasz układ pokarmowy. Przykładami są pełne ziarna, warzywa bogate w skrobię i warzywa strączkowe.